Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

28.-as számú Tájékoztató Levél

2018.01.22

2018. 01.18

39/2018/eln.

28.sz. TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL

2018. január 18.

Tisztelt Klubvezetők, Kistérségi Vezetők és Nyugdíjas Társak!

Magunk mögött hagytuk a 2017-es évet, amely – minden nehézségünk ellenére – az Országos Szövetségünk és nyugdíjas klubjaink szempontjából is eredményes volt. Kegyelettel emlékezünk a tragikus hirtelenséggel elhunyt Horváth László elnökünkre: emlékét példamutató munkásságának töretlen folytatásával kívánjuk megőrizni. Az eredmények nem maguktól születnek! A nyugdíjas klubjainkban szervezett, színvonalas munkát végeztek a klubvezetők irányításával nyugdíjasaink. Az elnökség és a munkabizottságok többszörösen elismert tevékenységükkel öregbítették Országos Szövetségünk hírnevét. Az újesztendőre valamennyi tagtársunknak, tisztségviselőnknek és kedves családjuknak jó egészséget, békét, megértést, egymás iránti tiszteletet és boldogságot kívánunk!

I. Szervezeti és személyi változások

Kápolnásnyéken – ahová az elnökség meghívása ellenére nem jött el minden tagklub képviselője – a 2017. november 9-én tartott tisztújító közgyűlésen a tagság küldöttei a szervezeti és személyi változásokat megtárgyalták és elfogadták.

A közgyűlés – titkos szavazással – 4 évre szavazott bizalmat Molnár Gézának elnöki és Szentes Bíró Ferencnek elnök-helyettesi teendők ellátására. Borsi Sándorné elnök-helyettesi funkciójában nem történt változás.

II. 2018. évi országos és szövetségünk által szervezendő rendezvények

A családok éve lesz Magyarországon a 2018. év, aminek köszönhetően még több támogatást és figyelmet kapnak a magyar családok. Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár közölte, a családok évét egységes arculattal jelenítik meg, aminek része egy logó is; a családtámogatási rendszer egymásra épülő elemeit építőkockák szimbolizálják majd. Több tájékoztató anyaggal és programmal készülnek, amelyek megtalálhatók lesznek majd a www.csaladokeve.hu internetes oldalon.

A 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság. Az emlékévet indokolja Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója és legfőképpen az, hogy Mátyás király erőskezű, jelentős uralkodóként vonult be a magyar történelembe, aki uralkodása alatt megerősítette a Magyar Királyságot, és felismerte, hogy csak úgy lehet megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését, ha az állama szilárd. A szervezők elmondása szerint az eseménysorozat aktualitását ezen kívül az adja még, hogy 2018-ban Mátyás király születésének 575. évfordulója is lesz.

Kérjük klubvezetőinket, hogy programjaikat, ünnepségeiket, rendezvényeiket hangolják össze a súlyponti lépésekkel, hiszen a központi és vidéki nagy-rendezvények, pályázatok is e témákra koncentrálnak majd.

Szövetségünk ebben az évben is megszervezi február 23-án a hagyományos Farsangi Bált.

Háromgenerációs családi programunk jegyében – terveink szerint az iskolai év lezárása után, de még június hónapban – közös kirándulást szervezünk Budapestre a Vasúttörténeti Parkba „Vasutas Generációk Találkozója a mozdonyok között a Füstiben” szlogennel

Júliusban a VNYKOSZ központi ünnepségén együtt köszöntjük majd a 68. Vasutasnapot Budapesten.

Az év központi szervezésű rendezvényeit 2018. november végén a Klubvezetők Továbbképző Táborával zárjuk majd Kápolnásnyéken.

III. Szövetségünk XIII. Országos Civil Farsangi Bálja

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének XIII. Országos Civil Farsangi bálját Budapesten a Törekvés Művelődési Központban 2018. február 23-án (péntek) tartjuk.

A bál – ezúttal sem – estétől hajnalig tart, hanem délelőtt 11.00 órától este 18.00 óráig, hogy a kora este induló tömegközlekedési eszközök igénybevételével, mindenki biztonságosan hazaérhessen.

A főrendezői teendők ellátására – ezúttal is – Molnár Sándor kistérségi vezetőt kértük fel.

A bál költségéhez a hozzájárulás változatlanul 3.700.-Ft/fő.

Érkezés, vendégeink fogadása 10.00 órától.

Az alkalomhoz illő műsort a Kulturális Munkabizottság vezetője Rusziné Mucha Anna szervezi. A báli hangulat fokozása érdekében vidám, játékos vetélkedőket is szervezünk a vállalkozó szellemű résztvevőknek.

A zenét a Kétegyházáról ismert ifj. Pápai Ferenc zenekara szolgáltatja 18.00 óráig.

A bálozók az alábbi szolgáltatásokat kapják:

- érkezéskor kávét vagy kapucsínót

- átöltözési lehetőséget

- az asztalra felrakva személyenként 4 dl vörös vagy fehér bort, 1,5 liter ásványvizet

      - ebéd előtt felszolgálással aperitifet

      -a bál alatti fogyasztásra, az asztalokra sós és édes pereceket helyezünk el

Ebédre: két ajánlatunk közül lehet választani

A” menü: Gödöllői töltött csirkecomb, párolt zöld körettel

B” menü: Kalocsai töltött paprikás sertésborda, galuskával

Desszert: mézes krémes

A megválasztott kezdési időpont lehetővé teszi, hogy a 18.00-1900 óra között induló járatokkal megkezdhető legyen a hazautazás, ezért úti csomagot adunk minden bálozónak.

Úti csomag: 2db csemegeszalámis bagett

1 db alma

1 db 0,5 l. ásványvíz

A bálozók létszámát külön listán küldjük, a választott menüt (A, B) és a felhasznált létszámot a klubvezetők minél előbb, de legkésőbb február 1 – ig egyeztessék és közöljék hivatali időben Borsi Sándorné elnökhelyettessel. A fel nem használt létszámot, esetleges többletigényt minél előbb kérjük közölni. Az összegyűjtött önrészt egy összegben legkésőbb február -15-ig fizessék be a Szövetségbe, a szokásos adatokkal/ név, lakcím, adószám, aláírás/ ellátott névsor leadásával együtt.

IV. Szociális és gyógy üdültetés, üdülés, rendezvény, program

 

A.)

Az előző évek gyakorlata szerint – megállapodás alapján – Hajdúszoboszlón csoportos és kedvezményes gyógy üdültetést biztosítunk. Az elhelyezés kétágyas szobákban a HOTEL BUNGALLÓBAN félpanziós ellátással (reggeli és vacsora) biztosítunk. A kezelések igénybevételéhez előzetes háziorvosi és szakorvosi beutaló nem szükséges. A szakorvosi vizsgálatot térítésmentesen igénybe lehet venni úgy, hogy az adatokat elektronikus levélben előre megküldjük a szakorvosnak. Az adatok megküldéséhez szükséges a jelentkező neve, leánykori neve, anyja neve, a születési hely és idő, lakcím és a TAJ szám.

Az adatokat az önrész befizetésével együtt írásban kell átadni Borsi Sándorné elnökhelyettesnek az üdültetési munkabizottság vezetőjének. A szakorvosi vizsgálatot és kiírás alapján a kezeléseket az Országos Egészség Pénztár által támogatottan lehet igénybe venni.

A szállás és étkezés 7 éjszaka 8 nap idegenforgalmi adóval (450.-Ft/nap) 38.500.-Ft önrész megfizetésével vehető igénybe. Az üdülési időpontokat a 37. sz. Tájékoztató levélben közöltük. További kedvezmény igénybevételére van lehetőség, ha a csoport létszáma eléri vagy meghaladja a 10 főt. További részletes információkért Borsi Sándorné elnök-helyetteshez lehet fordulni.

B.).

A nyár folyamán – 2018. május 5 és szeptember 28. között - lehetőség nyílik Balatonfüreden, a Hotel Annabellában, vasárnaptól – péntekig (6 nap, öt éjszaka) terjedő turnusokban a Balaton partján, üdülni.

 

Milyen szolgáltatást nyújt a Hotel Annabella a térítési díjért:

  • valamennyi szobája légkondicionált, ez benne van az árban,
  • reggeli és vacsora svédasztalos rendszerben,
  • beltéri - kültéri úszómedence, egyéb wellness terítés nélkül,
  • saját balatoni strand szintén ingyenesen, a strandon és a hotelben ingyenes napozó ágy,
  • gyermekeknek játszótér, gyermekfoglalkozások, stb.

A vendégeknek a szállodában kell  továbbra is az  üdülőhelyi díjat és a parkolást fizetni.

 

A Vasutasok és Közlekedési Dolgozók Jótékonysági Egyesülete (VKJE, www.vkje.hu) által felajánlott lehetőségről Dr. Tahi József Ügyvezető elnök tájékoztatta Szövetségünket, amely szerint 2018. május 6 – tol szeptember 28- ig hétfőtől-péntekig 5 napos turnusokban bérelnek szálláshelyeket a balatonfüredi Hotel Annabellában. A konkrét tájékoztatás és díjak, információk a www.vkje.hu honlapon megtalálhatók.  Miután a bérelt szálláshelyek száma korlátozott, előfordulhat, hogy a konkrét időpont előtt 30 nappal az egyesület nem tud megfelelő számú szobákat  egy – egy turnusban megtölteni. Ezért lehetőség lesz arra, hogy 30 nappal a konkrét időpont előtt un. „last minut” (azonnali foglalás) alapon kedvezményesen / a táblázatban az „5 év alatti tagsági idővel rendelkező áráért „ nem egyesületi tagoknak, de vasutasoknak, nyugdíjasoknak az üdülésben részt venni. Az ügyintézési idő rövidsége miatt, aki a fentiekben jelzett időponton belül előreláthatólag bármikor részt kívánna, és tudna is részt venni e kedvezményes üdülésben, akkor a Szövetségnél legkésőbb 2018. április 5 – ig jelentkezzen egy listára / név, résztvevők száma, elérhetőség, megjelölt időpont megadásával / klubonként. Ezt a listát küldjük meg a VKJE üdülési felelősének, hogy a konkrét üresedés esetén az üdülési időpontról  a jelentkezővel az egyesület üdülési felelőse közvetlenül felvehesse  a kapcsolatot. Elsősorban várjuk az előre jelentkezéseket a május 6 – június 15. közötti időpontokra! Ezek a lehetőségek is nagyon jók, mert a szolgáltatás színvonalához képest igen kedvezőek.

Tájékoztatásul az árak:

elő és utószezonban: 8000 Ft./fő/éj kétágyas szobában (05.05.-06.15, O9.02. - 09.28))

főszezon I.-II.-ben: 9500 – 11 000 Ft/fő/éj kétágyas szobában (06.17. - 06.29, 07.07.- 08.31.)

gyermek 6 éves korig: ingyenes

További kérdés, információ esetén az egyesület üdülési felelőse Dóczi Istvánné /Éva / 06/1 343-7014 szívesen rendelkezésre áll.

C.)

 X. Országos Farsangi Fánkfesztivál 

  (2018. február 09-10.)
A fesztivál szervezője: VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház

Helyszín: Február 09. – Erzsébet tér - Plakát ház

Február 10. - Kanizsa Plaza (Nagykanizsa, Európa Tanács u. 2.)

Nevezési feltételek

A versenyre nevezni minimum 3-5 fős csapattal, PROFI és AMATŐR, ezen belül HOZOTT és HELYBEN készített HAGYOMÁNYOS, KÜLÖNLEGES és KÜLÖNLEGES TÁPLÁLKOZÁSI IGÉNYT KIELÉGÍTŐ fánk kategóriákban lehet!

A jelentkezéseket írásban, személyesen, postai úton, faxon vagy e-mailben várják!

 Cím: VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház

 (8800 Nagykanizsa, Csengery u. 67.),

 telefon/fax: 06/93-311-195, mobil: 06/30-945-5915, 06/30-945-5598,
e-mail: kodalymk@chello.hu, web: www.kodalymk.hu

Nevezési határidő: 2018. január 31. (szerda) Nevezési díj: 1500 Ft/csapat

 A feltételekről bővebb információt a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház elérhetőségein lehet kérni! A jelentkezett klubok számától függően a VNYKOSZ a felmerülő szállásköltséghez hozzájárul.

D.)

A Fővárosi Nagycirkusz ajánlata

A „Győztesek Karneválja” című műsorukra a megjelölt előadásokra, 1000 Ft/fő jegyárat vagy 40%-os kedvezményt biztosítanak január 19 – március 11. között a VNYKOSZ klubjainak. Az előadások szerdától péntekig 15 óra, szombaton, 11-15-19 óra, vasárnap 11 és 15 órakor kezdődnek. Jegyrendelés: Dancsecs Eszter, 06/20/250-7110, dancsecs.eszter@maciva.hu (www.fnc.hu) A jegyrendelésnél kérjük hivatkozzanak a VNYKOSZ Tájékoztató levelére

V. Adatgyűjtés

– Kápolnásnyéken az éves statisztikai lap kitöltése során azt kértük, hogy a Klub neve mellett tüntessék fel elektronikus levélcímüket. Ha a klubnak van saját címe, akkor nem kérünk mellé írni semmit, ám ha ettől eltérő címet adnak meg – pl. klubvezető címe – akkor kérünk egy nevet is melléírni. Terveink szerint a jövőben Tájékoztató Leveleket és minden egyéb levelezést elektronikus levél formájában szeretnénk továbbítani a kluboknak. Ezért fontos, hogy minden klubnak – lehetőség szerint - legyen ilyen elérhetősége. Természetesen a címlistát frissíteni tudjuk a változásoknak megfelelően.

– Pályázataink elbírálása során és vasúti adatszolgáltatási kötelezettségünk teljesítése közben több esetben kértek tőlünk adatot, statisztikát vasutasságunk, vasúti kötődésünk, családtagjaink vasúti munkavégzése tárgyában. Ezért arra kérjük a klubokat, hogy szíveskedjenek a Farsangi Bálra elhozni írásban, lezárt – a klub nevével ellátott – borítékban, - vagy elektronikus levélben a szövetség címére - 2018. február 23-ig a következő adatokat a saját klubjukra vonatkozóan:

  • klub, neve, létszáma (fő)
  • a teljes létszámból hány fő volt (vagy most is tényleges) vasúti dolgozó
  • a teljes létszámból hány fő volt (vagy most is tényleges) vasúti dolgozó családtagja
  • a teljes létszámból hány fő az, akinek gyermeke, rokona, unokája, vagy annak családtagja vasutas

Az adatokat név nélkül kérjük. A megküldött adatoknál nem kell figyelembe venni, hogy az illető személy melyik vasútvállalatnál dolgozott, vagy dolgozik.

VI. Zárógondolatok

Tisztelt Klubvezetők, Kistérségi Vezetők és Nyugdíjas Társak!

Mindenkit megrendített és felkavart, mindannyiunkban mély nyomot hagyott Horváth László elnök úr váratlan halála. Érezhetően megjelent és kiéleződött – klubok közötti kapcsolatban is felütötte a fejét – sok olyan vélt, vagy valós probléma, amelyet néhai elnökünk – közös összefogással – minden esetben kiválóan kezelt és megoldott. A közös akarattal megválasztott új elnök és elnökség csak akkor tud feladatára koncentrálni, ha a klubokban is nyugodt légkör uralkodik, ott saját munkájukkal felelősen törődő klubvezetés működik. Hisszük és valljuk, hogy a béke a szeretet és az őszinte szó a legjobb tanácsadó, és ezt a felemelő érzést már a közelgő farsangi mulatságunkon is megtapasztalhatjuk majd.

Kívánunk minden klubtagunknak, nyugdíjasunknak és családtagjának 2018 évben is jó egészséget: legyen közöttünk Hit, Remény, Szeretet és Béke.

 

Budapest, 2018. január 18.

 

        Borsi Sándorné sk.                                                                       Szentes Bíró Ferenc  sk                            

        elnök-helyettes                                                                              elnök-helyettes                                                                                                     

 

 

Molnár Géza sk.

elnök