Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

XIII. Civil Farsangi Bál az idén 130 éves Törekvés Művelődési Központban

2018.03.14

XIII. Civil Farsangi Bál az idén 130 éves Törekvés Művelődési Központban

 

2018. február 23-án Budapesten, a Törekvés Művelődési Központ (TMK) emeleti dísztermében szervezte meg – ismét közkívánatra délelőtt 11 órától – a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége (VNYKOSZ)  hagyományos – zártkörű – Civil Farsangi Bálját. Ezúttal is elfogadta – bár zsúfolt munkahelyi elfoglaltsága miatt személyesen nem lehetett jelen – a bál fővédnöki tisztére való fölkérést Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. Humánerőforrás vezérigazgató-helyettese, aki évek óta megkülönböztetett figyelemmel kíséri, segíti és támogatja a VNYKOSZ tevékenységét.

 

Az ország vasutas nyugdíjas klubjait tömörítő – civil értékek mentén szerveződött – szövetség tizenharmadik báljára 34 klubból közel 150 örökifjú nyugdíjas érkezett az ország minden szegletéből a fővárosba. A főrendezői feladatokat Molnár Sándor mezőtúri kistérségi vezető, a rendezői teendőket Zupka Sándor (Dunakeszi) és Csabai János (Szentes) és csapatuk – oroszlánrészt vállalva a teendőkben a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub tagsága – látta el, mindenki megelégedésére. Az ízlésesen megterített és farsangi díszítéssel is ellátott asztaloknál helyet foglaló klubtagokat, meghívott vendégeket Szentes Bíró Ferenc elnök-helyettes köszöntötte, majd felkérte Molnár Gézát a VNYKOSZ – újonnan megválasztott – elnökét a bál megnyitására. Az elnök köszöntőjében kiemelte: az egész tagságot megmozgató, közös munkával létrehozott – évenként nagy sikerrel ismétlődő, elegáns, zártkörű rendezvény –  nem jöhetett volna létre az elnökség, a választmány, a tagság és nem utolsó sorban a MÁV Zrt. és a TMK segítsége, támogatása és áldozatos önkéntes munkája nélkül. A hagyományos bál alkalmat ad arra is, hogy klubjaink gyümölcsöző életközössége még jobban összekovácsolódjon, a nagy rohanásból egy pillanatra kilépve mindenki igaz barátokra, megbízható, segítő társakra találjon. Közösen űzzük el a zord időt, költözzön szívünkbe is a tavasz frissessége! –  zárta bálindító üdvözletét Molnár Géza.

A bál programja a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Musical stúdiójának négy egykori növendékének vastapssal fogadott fellépésével folytatódott: a közkedvelt operettslágereket a vendégek együtt dúdolták a szép művészi karrier előtt álló tehetséges előadókkal.  A házigazdák nevében Németh Tibor, az idén 130 éves fennállását ünneplő Törekvés Művelődési Központ ügyvezető igazgatója üdvözölte a bálozókat. A pohárköszöntőt Kelemen Béla, kulturális főtanácsadó, a Magyar Művészeti Akadémia osztályvezetője mondta el, jó étvágyat és jó szórakozást kívánva minden résztvevőnek. A szervezők már érkezéskor frissen főzött kávéval kedveskedtek, de a pohárköszöntőhöz elengedhetetlenül szükséges gyümölcspárlatról, finom édes és sós apró perecekről, ásványvízről és kiváló fehér és vörös borról is gondoskodtak a remek hangulat fokozása érdekében. A kitűnő ebéd – két menüs választási lehetőséggel – és a desszert elfogyasztása után, – a bálindító nyitókeringőt Terbe Józsefné elnökségi tag és Molnár Géza elnök mutatta be – kitűnő hangulatú táncmulatság következett, amelyet kora délután a közbeiktatott – humoros elemeket is felvonultató – ének, tánc-és ügyességi próbák – melyet Rusziné Mucha Anna, a Kulturális Bizottság vezetője koordinált – szakított csak meg.  A legszebb lábú férfiak is megmutathatták „bájaikat” a lábszépségverseny döntőjében. A fáradhatatlan, „géppuskalábú” nyugdíjasok este hat óráig ropták a táncot, a remek hangulatot teremtő, Gyuláról érkezett Nosztalgia Duó muzsikájára. A figyelmes szervezők – Borsi Sándorné elnökhelyettes, a bál háziasszonya és Terbe Józsefné elnökségi tag irányításával – gondoltak a hazautazásra is: a bálozók szendvicseket és gyümölcsöt tartalmazó úti csomagot vehettek át búcsúzáskor. A jól sikerült „farsangfarki” bál ismétlését a következő évi program is biztosan tartalmazni fogja. A VNYKOSZ vezetőségében, tagjaiban és aktivistáiban az akarat és az elszántság, a megújulásra való hajlam adott. Hisznek abban is, hogy az egészségük és a jókedv is kitart a következő évi rendezvény időpontjáig. Sőt, még azon túl is a maguk, családjuk gyermekeik, unokáik és az összetartó közösség legnagyobb örömére.

Szentes Bíró Ferenc

Szeged