Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vasutas Nyugdíjas Klubok VIII. Országos Találkozója Pécsett

2016.05.09

Vasutas Nyugdíjas Klubok VIII. Országos Találkozója Pécsett

A Vasutasok Országos Kulturális és Szabadidő Egyesület (VOKE) Vasutas Művelődési Ház dísztermében gyülekeztek a 13 testvérklubból érkezett közel 100 fős találkozó résztvevői 2016. április 26-án, hogy együtt ünnepelhessék a meghívó „Dr. Csanádi György” Vasutas Nyugdíjas Klub (PVNYK) tagjaival a tavasz megérkezését, és a vendéglátók által összeállított igényes, kétnapos program minden percét. A PVNYK ezen alkalommal ünnepelte megalakulásának 30. a Művelődési Ház pedig működésének 80. évfordulóját.

pecs2016--35-.jpgA rendezvény mindenese és, szervezője Dr. Nemes Krisztina, kulturális referens köszöntötte kora délután az egybegyűlteket, majd Szentgyörgyváry Péter, a művelődési ház igazgatója nyitotta meg a rendezvényt. A hagyományos tavaszi találkozó díszvendége ezúttal is Horváth László, a Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének (VNYKOSZ) elnöke és helyettese Borsi Sándorné volt. A szervezők meghívták Molnár Gézát a Művelődési Ház volt igazgatóját és Imre Lászlóné kommunikációs vezetőt is, akik immáron már „csak” nyugdíjasként segítik a pécsiek munkáját.

pecs2016--16-.jpgHorváth László meleg szavakkal üdvözölte nyugdíjas társait és a rendező pécsi vendéglátókat. 

Elmondta: 30 éve nyíltak meg a civil szervezetek előtt a kapuk, jogot és lehetőséget kapva a működésre. Így alakulhatott meg a VNYKOSZ is. Köszönet és főhajtás illeti mindazokat, akik önzetlenül állnak a nyugdíjasok szolgálatába, mint azt Pécsett is teszik. Részletesen szólt a klubok és a klubvezetők működéséről, feladatairól: elsőrendű feladatuk az életminőség javítása, a magány csökkentése, egy jó közösség kialakítása. Ha célunk van, kell hogy legyen elérhető álmunk is- mondta az elnök. Ennek jegyében szervezték az elmúlt években a szociális gyógyüdülést Hajdúszoboszlón, és a háromgenerációs kirándulást a Dunakanyarba az idei évre is. Tervezik, hogy rövidesen - ortopéd lábbelikkel foglalkozó cég bevonásával és egészségpénztári közreműködéssel – jelentős kedvezménnyel vásárolhassák meg gyógycipőjüket tagjaik. A VNYKOSZ működésének biztos alapot ad a MÁV Zrt-vel a Nemzeti Együttműködési Alap munkatársaival kiépített harmonikus kapcsolat. Köszöntője végén emléklappal és virágcsokorral köszöntötte az ünnepelteket.

„Kultúr – Sziget Pécs belvárosában” címmel vetített képes előadás keretében mutatta be Dr. Nemes Krisztina és Szentgyörgyváry Péter a „HÁZ” 80 évének történéseit. Az 1890-es évektől Utas-szálló- néven lett a vasutasok törzshelye, majd 1936-tól már a vasutas kultúrát összefogó centrumként működött a Pécsi Vasutasok Otthona egyesület szervezésében. 1968 – 83 között Klubkönyvtár majd a Vasutas Szakszervezet Művelődési Háza lett. 1991–től VOKE Vasutas Művelődési Ház néven működik. Az utóbbi 20 évben emeleti oktató épült, tetőtér beépítésre is sort kerítettek, 2003-tól internetklub létesült, megvalósult az akadálymentesítés, udvari színpad épült, korszerű fűtésrendszert telepítettek. Nyitottak a város felé is: több közművelődési feladatot átvettek a helyi önkormányzattól. Felsorolni is sok hány civil szervezet, művészeti csoport, öntevékeny közösség talált otthont a ház falai között. Öt - hagyományos értelemben vett - nyugdíjas klub működik a házban, köztük a Vasutas Nyugdíjas Klub is.  A tagok hetente találkoznak, pezsgő klubéletet élnek. Kiemelkedő az egymást segítő tevékenységük, a rászorultak mindenkori támogatása.  Zászlóshajójuk a Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekar, amely Bókai Zoltán vezetésével 2015-ben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Programjaikat is az igényesség és a sokoldalúság jellemzi, nagy-rendezvényeiken a vasutasnapi rendezvények és a fúvóskoncertek éppúgy jelen vannak, mint a vasutasgalériák szervezése és az operett-és előadói estek.

Molnár Géza nyugdíjas igazgató köszöntőjében kiemelte: távozása után nem volt megtorpanás, a ház tevékenysége töretlenül fejlődött és fejlődik ma is. A házigazda és ünnepelt klub nevében Ujvári Józsefné üdvözölte a résztvevőket. Meleg szavakkal, majd ajándékok és virágcsokrok átadásával köszönte meg a VNYKOSZ és a Művelődési Ház sok éves segítő támogatását. A finom vacsora és a késő estig tartó táncmulatság előtt a Pécsi Nemzeti Színház művésze Bognár Szabolcs operettslágerekkel szórakoztatta a közönséget.

A jól megérdemelt éjszakai nyugodalom és a reggeli után, pécsi sétára volt hivatalos a társaság, majd megtekintette az 1367-ben alapított középkori egyetem felújított épületegyüttesét. Az első magyar egyetem épületének maradványa a magyar kultúr- és oktatástörténet kimagasló emléke. Tárgyi bizonyítéka annak, hogy Pécs és Magyarország már ekkor az európai kultúrkör szerves része volt. Az egyedülálló különleges pécsi kincset 2015-re tárták fel: a csoport szakértő vezetővel tekintette meg a középkori egyetem emlékeit, majd vetítésen vehetett részt, megtekintve az épület történetét is. A gondoskodó és mindenre figyelő vendéglátók úti csomaggal, frissítővel is ellátták a messziről érkezett vendégeket, és közös ebéddel zárták a második nap kiváló programját. Élményekkel megrakodva, szeretettel megköszönve a szíves vendéglátást, integetve köszöntek el a hazautazók klubtagok az ünnepeltektől. 

Kedves pécsi vendéglátók! Még sok ilyen szép évfordulót kívánunk a klubnak és a művelődési háznak!

 

Szentes Bíró Ferenc

 Szeged