Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Horváth László VNYKOSZ elnökének „Idősek Világnapja” alkalmából ünnepi beszéde.

2016.09.30

Horváth László VNYKOSZ elnökének „Idősek Világnapja” alkalmából ünnepi beszéde.

Tisztelt Ünneplők!

Ma itt az „Idősek Világnapját” köszöntjük, ünnepelünk, éppen ezért engedjétek meg, hogy az emberi gondolkodásról, az idősek által használt fogalmakról és az idős emberek a társadalomhoz fűződő kapcsolatairól, a családról ejtsek szót.

A gondolkodás: az emberi megismerés legmagasabb foka, az objektív valóság lényegi tulajdonságai, összefüggései és viszonyai eszmei visszatükröződésének a folyamata.

A gondolkodás túllépi a közvetlen érzéki megismerés határait.

A gondolkodás az ismeretelmélet, a logika, a magasabb idegműködés pszichológiája és fiziológiája vizsgálatának tárgya.

Az utóbbi időben a kibernetikának is tárgya a logikai műveletek modelezése.

A gondolkodás az emberi agy funkciója, tehát természeti folyamat. Az emberi gondolkodás társadalmi fogalmi természetű, nem létezik társadalom nélkül, az emberiség által felhalmozott ismeretek, fogalmak nélkül. De nem létezik nyelv, gondolkodási módszerek, logikai, matematikai ismeretek stb. nélkül.

Visszatérve a gyakorlati élethez, az idősödő, idős emberekhez az élet által kitüntetett aggastyán korúakhoz, felkell tenni a kérdést nekünk szabad-e, kell-e gondolkodnunk. Igen szabad: mert szabad akaratú cselekvőképes emberek vagyunk. Ha cselekvőképesek vagyunk akkor saját magunk javára, jó elgondolásaink alapján kell cselekednünk

Hosszú évtizedek alatt kialakult saját gondolatmenetünk, sajátos gondolkodási módunk. Mindig egy-egy cél irányába terelgetjük gondolatainkat az élet folyamán. Pl. szerelem, párválasztás, családalapítás, hajlékteremtés, (ház, lakás), egzisztencia teremtés, tanulás, tapasztalás, munka.

Majd jött a késői jövőről az időskorról gondolkodás, gondoskodás.

Éveink számának előre haladtával újabbnál újabb fogalmak, esetek, helyzetek gyakorlati megvalósításán kezdtünk gondolkodni. Úgymint: nyugdíj, megélhetés, pihenés, egészség, orvos, gyógyszer, korház. Továbbá bú, bánat, szeretetlenség, semmibevevés, a család összetartása.

Hosszasan sorolhatnám korunk, élettapasztalatunk és életbölcsességünk az élettel kapcsolatos fogalmait, gondolatait. Ehelyett e fogalomkör halmazából kívánom kiemelni a v á g y a k o z á s fogalomkört.

A mi korunkba az idősödő és idős korban mire is vágyunk:  a gondolkodás létrehozott fogalmakra a nyugalom, a jókedv, a jó egészség, a jó közérzet, a tisztelet, a szeretet az öröm és a megbecsülés stb. E fogalmak gyakorlati megvalósításához nyújt segítséget a közösségi élet, a nyugdíjasklub, a kistérségi civil nyugdíjas társulás és a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége, amely utóbbi a kormányzattal együtt egy tűrhetőbb egy jobb élet reményében nyújt támogatást a közösségi rendezvényekhez.

Sötét hajam őszbe vegyül már és a tél dere már megüté fejemet” (Petőfi)

„Megsárgul a levél szeptembernek végén, megfárad az ember őszi korban érvén mondja a nóta.

Mi idősek az ősz évszakot szimbolizáljuk. Összel beérett a gyümölcs, színesednek a falevelek.

Mi dolgoztunk, alkottunk, gyermekeket neveltünk, eltartottuk a családot. Korosabbak lettünk élettapasztalatot szereztünk, bölcsebbek lettünk. Kicsit mis is zamatosabbak lettünk mint az érett gyümölcs. Mi tudjuk és értékeljük mi a család, egy tevékeny közösség mit jelent egy ország a haza egy nép és egy nemzet és annak nyugalma.

A család egy nép, egy nemzet egy ország legkisebb, de nélkülözhetetlen egysége.

Ha nincs család, nincs gyermek. Ha nincs gyermek nincs unoka, nincs öröm, szűkül az élettér.

A társadalmi összetartozást erősítve a közösségi gondolkodás megvalósítása közepette kell tennünk azért a jövőért, hogy a generációi közötti kapcsolatok újra éledhessenek.

Kívánom legyen velünk a tisztelet, a megértés.

Legyen velünk a nap amely bevilágítja lelkünk egyik felét.

Legyen velünk a hold amely ragyogóvá teszi lelkünk másik felét.

A nap és a hold egészséges gondolatainkat repítse a csillagok magasságába.

Kívánom, hogy továbbra is legyen gyümölcsöző a civil élet  a nyugdíjasklubokban, a kistérségi civil nyugdíjas közösségekben, a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségében.

Végül kívánok minden ünneplőnek jó egészséget, és örömteljes hosszú életet.