Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Háromgenerációs kirándulás Ópusztaszeren Szentes Bíró Ferenc cikke

2014.11.06

„Tanítsuk meg unokáinkat az ősök és hősök tiszteletére!”

Háromgenerációs kirándulás keretében Ópusztaszeren jártak a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének tagjai

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége (VNYKOSZ) egész napos programot szervezett az ország 40 – nél is több pontjáról érkezett közel 220 klubtagnak és a meghívott vendégeknek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2014. szeptember 20-án a Nemzeti Együttműködési Alap és a MÁV Zrt. támogatásával.  A nagyszerű kirándulóidőben a Mezőtúr felől érkező csoport autóbusza állt meg legelőször az Emlékpark bejáratánál, majd a Szegedről érkező busszal a békéscsabai térség klubtagjai is megérkeztek. A park bejáratánál mindenki ízléses – és környezetbarát – tasakban vehette át élelmiszercsomagját, ásványvizét és az erre az alkalomra készített emléklapot, nemzeti színű zászlócskáját és az emblémázott kulcstartót. A közlekedő vonatokkal Kistelekre érkezőket külön-autóbuszok szállították az Emlékparkba: a nagy csoport – délelőtt 10 órától – négy turnusban tekintette meg a világhírű Fesztyi-körképet, majd a csoportvezetők kalauzolásával az 55 hektáros park legfontosabb látnivalóit. A résztvevők közel kétharmada még nem járt Ópusztaszeren így az unokák-szülők-nagyszülők három generációs küldöttsége akár több napig is elsétálgathatott volna a számtalan látnivaló – szoborpark, ásatások, múzeumfalu, erdészház, szélmalom, kisvasúti állomás, Nomád Park – között. Ám délután kettő előtt néhány perccel már mindenki az 1896-ben épült Árpád – emlékmű előtt gyülekezett.  Rusziné Mucha Anna üdvözlő szavai után Horváth László a VNYKOSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket, és emlékezett meg az ősökről és a hősökről. Nagy taps fogadta az ünnepségen megjelent Kakas Bélát, a közeli Sándorfalva város polgármesterét, aki Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára kandidál a következő elnöki ciklusra. Beszédében meleg szavakkal köszöntötte az ország távoli pontjairól érkezett vendégeket, méltatta a háromgenerációs program és a helyszín kiemelkedő jelentőségét a hazafiság és a hazafias nevelés szemszögéből.

Az eperjeskei klub énekeseinek alkalomhoz illő dalcsokra után az elnökség tagjai, kiegészülve Kelemen Béla titkárságvezetővel – Művészeti Akadémia –, valamint a szülők és az unokák képviselőivel kézen fogva indultak el az emlékmű lépcsőin, hogy elhelyezzék a megemlékezés koszorúját a nagy elődök előtt tisztelegve.

A megható ünnepség végén, – egymás kezét fogva – énekelték el a kirándulás résztvevői a Himnuszt. Még néhány fényképre és apró ajándék megvásárlására maradt idő, és már előálltak az autóbuszok, hogy a Szegedről délután három óra után érkező szerelvényhez szállítsák a vonattal érkezőket. A szervezésben résztvevő szegedi és mezőtúri nyugdíjasok – megköszönve a parkban dolgozó vezetők és ügyintézők önzetlen segítségét – az állomásról visszaérkező autóbuszokkal a kora délutáni órákban indultak haza az élménydús kirándulásról. Volt mit feleleveníteni a hazaúton az apróságoknak, de mesélni való is az otthoniaknak a lelkeket melegítő kirándulásról, a sokszínű programról és a közös ünneplés szépségeiről, az összetartozás erejéről.

Szentes Bíró Ferenc

VNYKOSZ, Munkabizottsági tag

Szeged