Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A Parlamentben járt a Vasutas Nyugdíjas Klubok Szövetségének küldöttsége

2016.06.13

A Parlamentben járt a Vasutas Nyugdíjas Klubok Szövetségének küldöttsége

 „A fiatal szem élesebben lát, az idősebb mélyebbre.” (II. Erzsébet)

 

A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportja – nemzetközi és hazai szervezetek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMI) támogatásával – kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett 2016. május 26-27-én Budapesten „Idősek a változó társadalmakban, Aktív idősödés és az idősek részvétele a mindennapokban” címmel, melynek első napi programján a Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének (VNYKOSZ) küldöttsége is részt vett.

A konferencia első napi programját a Parlament Vadásztermében tartották a szervezők, melyre a VNYKOSZ delegációja is meghívást kapott. Az 1995 óta civil szervezetként működő szövetség 10 fős – elnökségi és választmányi tagokból álló – csoportját Horváth László a VNYKOSZ elnöke és Borsi Sándorné elnökhelyettes vezette.

parlamentidoskonf2016majus--6-.jpg

Volt mit jegyzetelni, hiszen Novák Katalin az EMI államtitkára már nyitóelőadásában fontos információkat közölt a kormány idős-politikájáról és az Idősügyi Tanács helyébe lépett Idősek Tanácsa – melynek egyben alelnöke is – munkájáról, tevékenységéről. Elmondta: a magyar társadalomban jelenleg 17% az idősek aránya, ami 2060-ra – az előrejelzések szerint – 33%-ra fog emelkedni. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott európai és balkáni kitekintéssel két külföldi előadó, volt európai parlamenti képviselő is. A magyar nyugdíjrendszer stabilitásáról és kihívásairól adott számot Prof. dr. 

Mészáros József, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság főigazgatója. Elmondta: a nyugdíjrendszer – amely jelenleg 2,2 millió ellátottal számol – generációk szövetsége és hazánkban 1913 és 1927 között jött létre.  Dunai Mónika országgyűlési képviselő (FIDESZ) szemléletes példákkal élve mutatta be hogy mit tett a FIDESZ az elmúlt 6 év kormányzása alatt az idősökért. Leszögezte: az idősekről való kötelező gondoskodást szolgálatnak tekintik, amelyet pártoktól függetlenül kell kezelni.

A kávészünet után – volt néhány perc arra is, hogy a VNYKOSZ küldöttei megtekinthessék a csodálatos épületet és az erélyről gyönyörködhessenek a dunai panorámában – az Idősek Tanácsának három munkacsoportja számolt be tevékenységéről. Az idősek médiája munkacsoportból három előadót hallgathattak parlamentidoskonf2016majus--14-.jpgmeg a konferencián. Felszólalt Monspart Sarolta – egykori tájékozódási-futó világbajnok – a munkacsoport elnöke, aki az időskori testmozgás, sport és egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozta. Megdöbbentő adattal szolgált: hazánkban közel 820 ezer özvegyasszony él. Hova lették a férfiakat hölgyeim? – tette fel a költői kérdést. A többgenerációs családi szabadidőprogramokról – melynek szervezésében a VNYKOSZ is élen jár – Sántha Péterné alpolgármester és Téglásy Kristóf igazgató adott, gyakorlati példákat is felvonultató tájékoztatást. Az idős-ellátás egészségügyi, szociális kérdéseivel foglalkozó munkacsoport aktuális tevékenységéről Dr. Blaskovich Erzsébet orvos, geriáter és Bódy Éva főosztályvezető adott hasznos információkat. Tájékoztattak a rászorultak kórházi ápolása és az idősek otthonában való elhelyezése közé tervezett „tartós szakápolás” lehetőségeiről, bevezetésének szükségességéről. Aparlamentidoskonf2016majus--34-.jpg kérdések és válaszok után Fűrész Tünde levezető elnök, az Idősek Tanácsa titkára zárta be a konferencia első napjának programját, megköszönve a résztvevők megjelenését és aktív részvételét. Teleírt jegyzettömbbel, sok-sok értékes információval térhettek haza nyugdíjas klubszervezeteikbe a VNYKOSZ aktivistái, hiszen első kézből kaphattak információt az idősek helyzetéről, és biztatást támogatásuk folyamatosságáról. Lesz miről beszélni és tájékoztatást adni a klubok tagjainak!

 

Szentes Bíró Ferenc

Szeged