Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2016.július.07. VNYKOSZ Vasutasnap

2016.07.19

Vasutas Nyugdíjas Klubok Vasutasnapja

Budapesten a Törekvés Művelődési Központban ünnepelték a 66. Vasutasnapot a Szövetség nyugdíjasai

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége (VNYKOSZ) hagyományosan Budapesten rendezte meg a Nyugdíjasok Vasutasnapjának Központi ünnepségét 2016. július 7-én a Törekvés Művelődés Központban.

A százötvennél is több – az országos szövetség klubjait képviselő – meghívott vendéget kávé, üdítő, ásványvíz várta az emeleti díszteremben. A szövetség dscf7645.jpgzászlaját a Rákóczi induló hangjaira hozták be a díszterembe, majd a Himnusz elhangzása után Vargháné  Éva: Életem vonata című versét adta elő  a 66. Vasutasnap tiszteletére Kalóczkai Sándorné. Az ünnepséget levezető Borsi Sándorné elnökhelyettes asszony  – üdvözölve a meghívott vendégeket és a klubok képviselőit – felkérésére előbb Hulák Zsuzsanna, az Emberi Erőforrás Minisztérium Főosztályvezetője, majd Dénes Sándor Nagykanizsa  és Diósi Csaba Dunakeszi polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Horváth László, az országos szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet. Leszögezte: a VNYKOSZ egyik fő tevékenysége a népi, nemzeti vasúti hagyományőrzés. Dióhéjban áttekintette a 170 éves magyar vasút fejlődését, világraszóló eredményeit, technikai újításait, majd beszélt az „Együtt egymásért” feliratú, szimbolizált szárnyaskerék logójú országos civil, közhasznú szövetség munkájáról, terveiről. Az idén már huszonegy éves fennállását ünneplő szervezet a kormány mellett működő Idősek Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport elismert tagja: immáron nem csak képviseleti szervként, hanem érdekérvényesítőként is működik. A szövetség kiváló kapcsolatot ápol – együttműködési megállapodással is megerősítve azt – a MÁV Zrt.-vel, de több minisztériummal , több országos civil szervezettel  és települési önkormányzatokkal is.  dscf7648.jpgAz elnök úr bejelentette: május 1-el befejezte igazságügyi szakértői tevékenységét, így minden energiájával – ahogyan tette ezt eddig is – a Szövetségért fog munkálkodni. Felolvasta Áder János köztársasági elnök köszönő levelét, melyben méltatta a VNYKOSZ tevékenységét az „Élő bolygó” klímavédelmi kampány lebonyolításában. Az ünnepség keretében hárman vehettek át Dr. Nyíri Judit humán-szakértőtől (MÁV Zrt. Humán Erőforrás Igazgatóság) a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatói dicséretet. Horváth László a klubszövetség elnöke 8 főnek adományozott Arany Plakett kitüntetést az együttműködő és az Országos Szövetség munkáját eredményesen segítő szervezetek vezetőinek, és 10 fő klubvezetőnek adott át önzetlen közösségi munkájáért oklevelet. Ugyancsak Horváth László elnök úr adta dscf7660.jpgát a közelmúltban lebonyolított háromgenerációs esztergomi hajókirándulás emléklapjait a résztvevő klubok vezetőinek. A „Nyugdíjasok Himnuszát” már kéz a kézben énekelték a résztvevők, majd a Törekvés Művelődési Központ amatőr énekművészei szórakoztatták népszerű operett és magyar nóta egyveleggel az időnként velük együtt énekelő közönséget.

A vendégeket ízletes ebédre és finom süteményre invitálták a szervezők, majd kellemes beszélgetéssel zárták a 66. Vasutasnap központi ünnepségét a klubszövetség tagjai.

 

Szentes Bíró Ferenc,

VSZKOSZ, Munkabizottsági tag Szeged